M.O.D.U.S

subota, 1. ožujka 2014.

Rehau


Stručnost i inovativni duh su napravili od REHAU-a jedan od vodećih sistema za rješenja na bazi polimera u građevinarstvu, automobilizmu i industriji. Kombinacija jake razvojne mogućnosti sa decentralizovanom prodajom uz najveću razinu profesionalnosti sa neograničenim potencijalima polimera je temelj njihovog svijetskog uspjeha. Osnovani 1948. godine u bavarskom gradu sa tri zaposlenika uz posjedovanje jednog ekstrudera. Početni proizvodni program su činili proizvodi za cipele, crijeva za vrtove i kompenente za automobile. Od 1951. godine počinje saradnja sa VW, 1958. je ekstrudiran prvi PVC profil za prozore, naredne godine se širi na Sjevernu Ameriku i otvara prodajni prostor u New York-u, 1986. je instaliran prvi podni sistem grijanja pomoću PEX cijevi, 1995. je vlaknima ojačan matarijal ugrađen u Airbus, medicinska tehnologija, patent za vjetrobranska stakla, inovativni sistemi za skijaške skokove, itd. Podjeljena u divizije: građevinarstvo, automibilizam, dizajnerski namještaj i industrijska rješenja od kojih ćemo u daljem tekstu pisati samo o jednom dijelu građevinskih materijala i to o PVC profilima. Kao i kod prethodnika profili su selektovani prvenstveno po namjeni: za prozore, vrata, unutarnje klupice, grilje i roletne uz opcije boja i dodatke za unapređenje finalnih proizvoda. Pa su tako prozorski profili nazvani:
  • Euro-Design 70 (debljina 70 mm, 5 komora, Uf = 1,2 W/m2K, zvučna izolacija 45 dB, zaštita od provale klasa 2, zračna propusnost klase 4);
  • Euro-Design 60 (debljina 60 mm, 3 komore, 2 dihtunga);
  • Prestige-Design (debljina 60 mm, 3 komore) i
  • Euro-Design Slide (paralelno klizna vrata, ne za otklopno ili podizno-klizna).
Izbor vrata je odluka koja je jednako važna kao i kada planirate stambeni projekat. Vlasnik kuće želi vrata koja su lijepa, izdržljiva i energetski učinkovita. Za sve prethodno REHAU ima rješenje oblikovano kroz sustav Euro-Design & Termo-Design. Unutarnje prozorske klupice dostupne su u širinama od 100 do 650 mm, u dužini od 3 metra, otporne na temperature od -30° C do +60° C, otporne na plamen, ogrebotine, svijetlost i zapaljene cigarete. Profili za grilje prilagođeni prozorskim sistemima građevinske širine (dubine) 50 mm uz preklapanje krila 10 mm te maksimalnu debljinju punjenja od 28 mm i otpornost na opterećenja vjetra klase 6. Dostupni u svim bojama profila za zaštitu od vemenskih neprilika i neželjenih pogleda te sa različitim načinima otvaranja (fiksne, okretne, klizne), a za dodatno uljepšavanje Vašeg objekta (oblici: kose, lučne, segmentne). Svestrane nadgradne roletne za stare i nove zgrade sa univerzalnim dimenzijama kutije od 155, 195 i 245 mm. Ostvaruju toplinsku izolaciju manju od 0,85 W/m2K, zvučnu izolaciju klase 4, sa opcionalnim otvaranjem pomoću remena, ručice ili na elektro pogon. Za PVC profilima ovog proizvođača mogu se izraditi pozicije različitih oblika: pravougaoni, trokutasti, križni, polukružni i asimatrični. Završna obrada dodatno je obogađena različitim bojama pomoću renolit folija.


Za područje BiH dostupni su profili iz porodice GENEO, a to su:
  1. GENEO (dubina ugradnje 86 mm, centralni dihtung, toplotna izolacija 0,86 W/m2K, šest komora); 
  2. GENEO PHZ (sistem certificiran za pasivne kuće – bez čeličnog ojačanja); 
  3. Euro-Design 86 plus (dva dihtunga); 
  4. Brillant-Design (dubina 70 mm, 5 ili 6 komora, zaobljeni profili); 
  5. Brillant-Design MD (srednji dihtung) i 
  6. Euro-Design 70.


Osim profila za vrata izrađuju se i dekorativne ispune: CLIMA-CLASS (pogodna za pasivne kuće), BUSINESS-CLASS (premijum ispuna za visoke standarde) i ECONOMY-CLASS (za namjenske objekte). Postoji i namjenski profili za podizno-klizna vrata, zimske bašte, staklene fasade (Polytec 50 PHZ i Polytec 50S) i nezaobilazne alu obloge.

Nema komentara:

Objavi komentar